Blind is de grote architect

Goed. Het ging tegen Utrecht misschien niet zo erg goed. Het gemis van een balvaste spits, bleek nijpend. Een vuist kon Ajax in de Domstad niet maken. Toch zijn de meningen over het Ajax na Martin Jol onverdeeld positief. Frank de Boer lijkt een toptrainer in wording. Hij schuwt niet om jeugdspelers in te zetten en is teruggestapt naar het Ajax-systeem. De Boer krijgt alle credits. Maar verdient hij dat wel? Is Danny Blind niet veel meer de architect van dit Ajax?

Het was Danny Blind namelijk die jaren geleden de jeugdopleiding op touw heeft gezet. Als hoofdjeugdopleidingen heeft hij er voor gezorgd dat alles geprofessionaliseerd werd. Waar Ajax nu duidelijk de vruchten van plukt.

Daarnaast heeft de Zeeuw er voor gezorgd dat Martin Jol de laan uit werd gestuurd, al zegt Jol nog altijd dat hij zelf de handdoek in de ring gooide. Blind twijfelde aan het eeuwige gezeik van Jol. De assistent van de Scheveninger wilde geen aankopen, maar het inzetten van meer jeugdspelers. De aanstelling van Frank de Boer kwam ook mede uit de koker van Blind. Die en passant eventjes bleef zitten, terwijl hij zichzelf eigenlijk niet als trainer ziet. Alles om De Boer op weg te helpen.

Daarnaast is Blind natuurlijk geweest een clubman. Een echte. Niet zoals Frank de Boer. De man die altijd aangaf Ajacied te zijn, maar zijn club wel aanklaagde toen FC Barcelona langskwam. De vraag is of Frank de komende jaren ook bij Ajax blijft. Of, zoals Ronald Koeman, op een trein stapt wanneer deze langskomt.

In mijn ogen is Blind dan ook de architect van het huidige succes van Ajax. De vraag is hoelang het goed blijft gaan. Maar één ding weet ik zeker. Aan Danny Blind zal het niet liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.