Broodje op de deurmat

Onze magen rommelen. Gelukkig weet collega Gerben het bestaan van Switi, een zoals ze het zelf noemen ’exotische broodjeszaak’. Het kleine winkeltje met Surinaamse broodjes zit naast de Karperton. En ligt dus precies op de route naar de auto. Het lentezonnetje schijnt en het Waagplein, waar we even daarvoor liepen, stroomt langzaam vol terrasgangers. Een broodje op het terras, dat lijkt ons ook wel wat. We vragen de medewerker of hij het broodje ook naar buiten kan brengen, zodat wij het daar kunnen opeten. Naast de ingang staat immers een klein tafeltje met twee stoelen. Perfect om even snel te lunchen.

’Buiten opeten? Dat mag wel. Maar ik mag het dan niet serveren’, meldt hij ons. De man ziet onze verbaasde blikken en legt uit dat het simpelweg niet mag van de gemeente Alkmaar. Volgens zijn vergunning mag hij niet buiten de winkel komen om een, nota bene al besteld, broodje te brengen. Ook niet als de klant op het stoeltje naast de ingang van zijn winkel zit.

De oplossing is ietwat vreemd, maar simpel. Hij kan het bordje op de deurmat zetten. Wij moeten het vanaf daar dan op het tafeltje zetten. Een uitkomst. Het broodje smaakt in het zonnetje nog lekkerder. Toch blijft er door dit staaltje regelzucht van de gemeente één vraag hangen. Serveren tot aan de deurmat, is dat een fooitje waard?

Dit stuk verscheen als ’60 seconden’ in De Alkmaarsche Courant van 10 april 2014.

Eén reactie

  1. Regelneven wordt je helemaal niet goed van; zelfde met terrassen en uithangborden die weg moeten, omdat het ‘het aanzicht van de straat belemmert’ De ober kan vast nog een boete ook krijgen,als er 3 stoelen staan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.