Clash der rijstijlen in openingstijdrit 2005

Iedere wielrenner kent de rit: de openingstijdrit in de Tour de France van 2005. Hét moment waarop Lance Armstrong zijn absolute macht liet zien. Jan Ullrich, zijn aartsvijand en grootste concurrent, werd als een pupil gedeclasseerd. De Duitser stond meteen 1-0 achter. De Amerikaan kon zijn Tour-overwinning toen al niet meer ontgaan.

Wie de beelden goed bekijkt ziet dat het eigenlijk een clash was van twee rijstijlen. Het krachtige van Ullrich tegen het conditionele van Armstrong. De Duitser rijdt zichtbaar in een groot verzet. De Amerikaan daarentegen snelt met zo’n 100 rpm over het parcours.

Wat vooral opvalt is het gemak waarmee Armstrong langs Ullrich snelt. Doordat de Duitser in een lager tempo fietst, is het net of Lance hem voorbij zoeft. Alsof de T-Mobile-renner stilstaat. Ullrich kan zelfs niet aanhaken. Zijn concurrent heeft zo’n moordend tempo, dat hij niet kan meeliften of profiteren van de slipstream.

De openingstijdrit van de Tour van 2005: een moment waarop conditie en rijstijl winnen van brute kracht.

De beelden:

Eén reactie

  1. Meeliften in de slipstream van een andere renner mag ook niet hè tijdens een tijdrit. Dus wat dat betreft hield Uli zich goed aan de regels. Jammer dat Zabriskie dan net even iets sneller was, maar die is dan ook perfect aerodynamisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.