De magie van Cancellara

Lachend komt hij over de finish van een nietszeggende criterium (of is dat een pleonasme?) in Japan. Het is de laatste wielerwedstrijd waarin Fabian Cancellara op een fiets zit. Zijn ploeggenoten eren hem en de fotografen schieten hun geheugenkaartje vol. Na jarenlang prijs na prijs binnen te halen, is het nu einde oefening voor de Beer van Bern. Hij is er klaar mee.

Daar valt wat voor te zeggen. De NOS rekende uit dat de Olympisch kampioen-tijdrijden 158.705 wedstrijdkilometers heeft afgelegd in zijn carrière. Dat staat gelijk aan vier keer de wereld rond. En dat ging hem helemaal niet zo slecht af. Cancellara is wereldkampioen en Olympisch kampioen geweest. Bijna een maand rijdt hij in het geel door Frankrijk. En in zijn specialiteit – de voorjaarsklassiekers – is hij zeven keer de allerbeste.

Een ronderenner is Cancellara echter nooit geweest. Zodra de bergen in zicht kwamen moest de Zwitser lossen. Zijn bouw maakte de Beer van Bern ongeschikt door het lange klimwerk, maar des te beter voor het vlakke werk en de tijdritten.

En zonder mijzelf enig wielertalent te willen toedichten, is dat wat Cancellara en mij bindt. Spartacus is – sinds ik liefhebber ben – mijn absolute favoriet. Natuurlijk: bij het kijken van de koers, maar vooral wanneer ik zelf op de fiets zit. Zoals ik al eerder scheef, maakt het inleven in zijn wielerbenen die van mij sterker. Het is als magie: het laat mij vechten tegen de wind, knallen over het asfalt en mijn eigen snelheidsrecords verbreken.

Maar sinds dit weekend werkt dat niet meer. Mijn geploeter tegen de wind gisteravond was angstaanjagend. Het inbeelden dat ik wegrijd bij Tom Boonen op de Muur van Geraardsbergen wil niet meer. Mijn benen branden niet als op de weg naar Olympisch goud in Rio.

Nee, mijn hamstrings knappen alsof het mijn allerlaatste koers is. De wind waait zo hard dat mijn bovenbenen verzuren en ik naar adem moet happen. Als ik mijn straat in rijd, voelt het alsof ik over de meet kom. Niet die van een doldwaze tijdrit, maar van een kermiskoers in Japan.

De magie is uitgewerkt.

Deze column verschijnt ook op Het is Koers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.