De Nederlandse regenbooglegende

De Vikingen geloofden er heilig in. Zij zagen de regenboog niet als een prachtig natuurverschijnsel. Nee. De kleurige bocht aan de hemel is een poort naar de goden. Zij zagen Bifröst – een driekleurige regenboog – als een brug. Alleen op die manier konden stervelingen zich mengen met goden en vice versa.

Ook de Ieren hebben een eigen legende met een regenboog in de hoofdrol. Zij geloven in kabouters die in groene pakjes potten met goud verstoppen. Aan het einde van de regenboog zijn deze munten op te halen. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Nederland heeft sinds woensdag ook een mythisch verhaal met een regenboog in de hoofdrol. De legende gaat als volgt: het was een prachtige woensdag. Op het programma stond een individuele tijdrit over 31 kilometer. Er zitten wat heuvels in het parcours. En de grote favorieten starten als laatst.

Net wanneer zij gaan beginnen aan hun zegetocht, gaat het regenen. Het is alsof de hemel ze wil tarten. Alsof ze de renners daarboven op de proef willen stellen. Zo van: laat het dan maar zien. Je wilt de allerbeste ter wereld zijn? Dan moet je daar wel wat voor doen.

Rohan Dennis bleek niet geschikt voor een heldenrol. De Australiër viel. Ook voor Primoz Roglic was het hoogte podium net te hoog gegrepen. Bergop glibberde hij door de bochten. Grote kanshebber Chris Froome leek ook moeite te hebben met de regen. Of zouden de verlokkingen na de Vuelta zijn tol hebben geëist?

Alleen Tom Dumoulin leek de regen niet te deren. Hij glibberde niet. Hij bleef op zijn fiets. En ramde de tweewieler over het asfalt. Als een Viking op de Noordzee met windkracht 12. Geen greintje pijn. Geen enige moeite. Gewoon trappen en gaan. Hij declasseerde zijn tegenstanders en kwam als snelst bij de meet.

En daar, aan het eind, lag niet alleen een pot met goud in de vorm van een medaille. Nee. Tom kreeg ook de beschikking over de regenboogtrui voor tijdrijders. Een toegangskaart voor de Bifröst. Een jaar lang vertoeven tussen de wielergoden. Met Annemiek van Vleuten aan zijn zijde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.