Er staat Sven Kramer nog heel wat te wachten

Nog twee maanden snotteren, dan ben ik volgens mijn KNO-arts van mijn chronische bijholte af. De ontsteking is na twee jaar eindelijk mijn hoofd uit, en het is nu een kwestie van het slijmvlies  laten rusten. En zo komt er na drie operaties, bakken vol pillen en nog veel meer capsules een einde aan mijn problemen. Ruiken, goed proeven en ademen ging al tientallen maanden zeer moeilijk. Maar na maanden herstellen, moet dat eindelijk verholpen zijn. Het geeft te denken wat Sven Kramer nog moet ondergaan. Vandaag werd bekend dat de eerste ingreep bij de schaatser niet was gelukt. Hij moet een tweede keer.

kramer

Volgens de schaatser is het een domper. Hij had gedacht dat hij een maand na zijn eerste operatie weer op zijn ijzers kon staan. Hij sprak zelfs over een ‘kleine ingreep’. Ik weet inmiddels wel beter. Mijn holteontsteking ontstond ongeveer twee jaar geleden toen ik nog heel veel fietste. Waarschijnlijk heb ik een ‘gewone’ ontsteking niet goed laten genezen, waarna het alleen maar erger werd. Mede dankzij de huisarts die maandenlang claimde dat ik ‘gewoon een beetje verkouden was’.

Bij mij mislukte de eerste operatie, net als bij Kramer. Dat was geen verrassing. De arts zei bij het eerste gesprek dat ik een paar keer onder het mes zou moeten. Maar volgens het protocol moest hij bij operatie niveau 1 (van de zes) beginnen en iedere keer een stap verder. Dat ging sneller dan verwacht. Tijdens de operatie merkte de arts op dat het niet genoeg zou zijn. Hij besloot meteen door te gaan met nummer twee. Na een paar maanden bleek het alsnog niet genoeg. Daarom werd er besloten om nog een operatie te laten uitvoeren. Toen dat nog niet alle problemen wist te verhelpen, werd  ik door mijn arts in het Spaarne naar het AMC verwezen. ‘Daar zitten de beste KNO-artsen van ons land’. Bij de eerste operatie was het raak.

Mijn neus is nu, op de goede dagen, snotvrij. Maar mijn lichaam heeft nog altijd last van de vele operaties. De narcose en de vele medicijnen zorgen af en toe nog voor concentratieproblemen. Daarnaast is mijn conditie niet meer wat hij voor de operaties was. Ik heb het er voor over. Want er ging een (ruikende) wereld voor mij open. Daar kan Sven Kramer zich het best aan vasthouden, er staat hem namelijk nog heel wat te wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.