Handelsgeest

Het gebied rondom Woerden was vroeger Romeins. Maar goed, dat hoef ik jullie als inwoners natuurlijk niet te vertellen. De toenmalige keizer van het Romeinse rijk stichtte in 41 na Christus Wyrda, het huidige Woerden. De vorst, Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus of Tiberius Claudius Nero Caesar Drusus of Claudius Caesar Augustus Germanicus of kortweg Claudius I genaamd, gebruikte Woerden als legerplaats. Een verzamelplaats voor zijn legioenen en arsenaal om Brittannië binnen te vallen.

Romeinse wortels dus. Het verklaart misschien waarom de inwoners van deze regio duidelijk een handelsgeest missen. Het oer-Hollandse instinct om overal geld aan te verdienen, is er gewoonweg niet. Het zeemanschap. De ‘Verenigde Oostindische Compagnie’ kan dan ook niet door iemand uit de Woerden gesticht zijn. Het fingerspitzengefühl ontbreekt daar gewoon voor.

Vandaar dat ik ook niet verbaasd opkeek toen bleek dat er opnieuw een hennepkwekerij in de regio werd opgerold. Opnieuw inderdaad. Want het is de laatste tijd steeds vaker raak. Op zich getuigt een hennepplantage nog wel van handelsgeest. Je verbouwt eventjes wat plantjes en verkoopt ze daarna door. Dikke winst. Handel pur sang. Maar wat dan weer niet getuigt van de VOC-mentaliteit is dat de hennepkwekerijen iedere keer worden opgerold. Dus bedrijf plat. Geen handel. Geen winst. Slechte bedrijfsvoering dus. Dom. En daarnaast komen de hennepkwekerijen opzetten als konijnen. Het jongt maar door. Een goede marktwerking heeft dat in ieder geval ook niet. Veel aanbod doet de vraagprijs immers kelderen. En dus kelderende vraagprijs, weinig winst.

Ik wil niet beweren dat ik het handelswiel heb uitgevonden. Toch heb ik een goede tip voor de Woerdense mensen die ook overwegen een hennepplantage te beginnen op zolder: niet doen.

Een beter idee is investeren in de achtertuin. U hoort het goed. De achtertuin. Niet om de hennepkwekerij van zolder gewoon naar de achtertuin te verkassen. Nee. Door coniferen te kweken. Daar verdien je namelijk goud geld mee in deze omgeving. Veel inwoners zagen eerder al hun coniferenhaagjes en keurig geknipte boompjes in vlammen opgaan door de verlepte pyromaan uit Mijdrecht. De vraag naar coniferen is dus hoog. En aangezien de vraag alleen nog maar zal stijgen en vanzelf groter wordt dan het aanbod, kun je er veel geld mee verdienen. Coniferen dus. Het wiet van 2011.

Goede tip he? Voor iemand met een Romeinse bloedlijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.