Oranje heeft goede ervaringen met winter WK

De verontwaardiging was woensdagmiddag groot op twitter. De FIFA heeft volgens een van haar bestuurders, terecht, besloten dat een WK in Qatar in de zomer, geen goed plan is. Dat de rest van de wereld dat al voor de uitverkiezing doorhad, is een kleinigheidje. Gelukkig gloort er hoop voor onze vaderlandse voetballers.

wk 2022 qatar

Toen er ‘besloten werd‘ om het grootste voetbaltoernooi ter wereld in het snikhete Qatar te houden, stonden veel mensen op hun achterste benen. De wereldvoetbalbond zou alleen maar met geld bezig zijn. De vice-voorzitter van de club bobo’s riep ’s middags dat de plannen nog niet rond zijn, maar dat lijkt op het blussen van wat vlammen. Volgens de ‘klokkenluider’ hadden de stadions wel gekoeld kunnen worden, waardoor spelen geen probleem was. Maar de drukkende hitte in de Emiraten zou ervoor zorgen dat het ‘volksfeest’ in gevaar kwam. De drukkende hitte zou ervoor zorgen dat de Arabieren liever thuis zouden zitten dan op straat.

Dat het winter is in het organiserende land, daar heeft de FIFA goede herinneringen aan. In 2010, Zuid-Afrika, was het ook winter toen het toernooi daar gehouden werd. Het was er warm, maar met 18-22 graden was het goed toeven. En over de van te voren genoemde problemen bleek weinig waar. Het feest liep eigenlijk vrij gestroomlijnd, op die vervelende vuvuzela’s na.

Liefhebbers geven toch de voorkeur aan de zomer. Een groot toernooi in de winter: bij de gedachte krijgen veel fans kippenvel. Daar valt wat voor te zeggen. Na afloop van een wedstrijd niet op het terrasje met een biertje, maar bij de open haard met een chocolademelk. En bij WK-winst geen rondvaart over de grachten, maar een soort van Elfstedentocht. Het geeft een heel ander gevoel.

Maar wie zegt dat dat verkeerd is? In Australië weten ze niet beter dan een winter WK. En heb je de Australiërs ooit horen klagen? Het zal even wennen worden, maar wellicht geeft het ook een voordeel. Oranje heeft namelijk goede ervaringen met een winter WK…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.