Overstekende kippen

Geregeld spring ik op mijn fiets om naar de redactie te rijden. Vanuit Nieuw-Vennep pak ik de Hoofdvaart en rijd dan via het fietspad langs de A44 naar Sassenheim.

Op wat stoplichten na, is het goed te doen. Er is weinig verkeer, de route wordt redelijk onderhouden en er zijn geen gevaarlijke punten. In de winter valt zelfs de gladheid mee. Bij Teylingereind rij ik het Spoorpad op richting Warmond. Inmiddels weet ik: nu moet ik wél goed uitkijken.

Want vlak na het viaduct heerst een toom kippen. Onder leiding van vijf hanen wordt ’de berm’ onderhouden. Maar: ook het fietspad moet brandschoon, waardoor het vaak zigzaggen is. Wanneer je niet van de kippen weet, moet je vol in de rem. De tokkende onderhoudsmedewerkers wijken namelijk geen centimeter. Ze kijken niet op of om, totaal gefocust op hun ’taak’. Het loopt vaak maar net goed af.

Artikel afbeelding

Gelukkig is er nu wat gedaan aan de gevaarlijke situatie. Ik rijd vrijdagochtend het fietspad op, als mijn oog valt op een groot geel bord: ’Let op! Overstekende kippen’. En jawel: een paar meter verderop is de hele toom druk aan het werk. Terwijl een van de hanen kraait voor een nieuwe dag, pikken de hennetjes het fietspad schoon.

Iedereen knijpt in de rem. Werk in uitvoering.

Deze column verscheen in Leidsch Dagblad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.