Schoolvakantiestress

Gezelligheid kent geen tijd. Wie dat ooit verzonnen heeft, spoort echt niet. Voor geen meter. Vakantietijd staat namelijk dikwijls garant voor gezelligheid. Moeders met dochtertjes, met vlechten in het haar, speuren naar de olijke kinderschoentjes. Vaders met, nu al verpeste, brutale zoontjes, grissend en graaiend naar een nieuwe voetbal.

Maar men vergeet de stress die vakantie met zich meebrengt. Niks gezelligheid. Niks gezelligheid kent geen tijd. Want we schieten spontaan in het leed dat schoolvakantiestress heet. ‘The Horror voor werkend Nederland’. Ik doel op de ouders van jong grut. En dan in het speciaal op de hard en altijd werkende groep. De carrière-ouders. De tijgers. Workaholics. Die normaliter niet veel tijd hebben voor de kids. Behalve in het weekend. Zodra ze uitgeslapen hebben. Dan is er tijd. Maar door de weeks: never nooit niet.

Met de schoolvakanties, zoals die van de afgelopen week, hebben deze ouders een probleem. Zeg maar gerust: groot probleem. Want wat moet je in godsnaam met je kinderen doen als ze vrij zijn en je zelf moet werken? Crèches en kinderopvangcentra zijn dicht. Tussen de middag overblijven op school kan niet. Je zit met ze opgescheept. Een week lang.

Tsja. Dat is verrekte lastig, wanneer je eigenlijk moet werken. Want dat gaat dus niet. Tuurlijk, een uurtje vanuit huis. Dat kan misschien net. Maar echt optimaal is het niet. De kinderen moeten ook aandacht en het is niet ouderwaardig om je kinderen alleen te laten. Zeker de kleintjes niet. Nee. Onmenselijk. Niet kindvriendelijk. Sterker, je zou zelf kunnen worden aangeklaagd voor verwaarlozing als ouders hun kinderen aan hun lot over laten. Dus. Lieve oudertjes van Nederland. Neem lekker vrij! De hele week. Kun je de moeite nemen banden aan te halen. Leuke dingen doen. Shoppen, voetballen, spelen, naar de bioscoop. Noem het maar op. Hartstikke leuk! En heerlijk uitslapen op de koop toe.

Het wordt dan wel wat drukker in het stadje, maar werkend en ouderend Nederland hoeft zich in ieder geval geen zorgen te maken om de kinderopvang. Want die doe je zelf. Ik zeg indienen als wetsvoorstel. Verplicht de ouders vrij geven in schoolvakanties. Kan er ook niet meer gezeurd worden over te weinig vakantiedagen. Gewoon alle ouders van Nederland over een kam scheren met het onderwijs.

De rest van Nederland, de niet ouders, hebben hier ook baat bij. Die kunnen in de schoolvakanties eens normaal filevrij naar het werk rijden… Ik dus ook. Heerlijk.

3 reacties

  1. Nee natuurlijk niet, Leandertje, kun je je de chaos niet voorstellen als 1/3e van de werknemers bij bijv, ik noem maar wat, de brandweer, de supermarkt, de eerste hulp, beveiliging etc. oppeens thuis blijft.
    Of wil je dat dan opvangen door die o-zo-gemotiveerde scholieren met een 5-euro-per-uur salaris :p (Ik bid nu al dat mijn huis buiten de schoolvakanties om de hens in vliegt :P)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.