Valentijnsdag: schijnheilig of leuk?

Valentijnsdag. Iedereen kent het, maar toch lijkt niemand het leuk te vinden. Anders als bij Kerst of Sinterklaas, hoor je eigenlijk niemand al weken van te voren roepen: ‘fijn het is weer bijna Valentijn’. Het lijkt erop alsof het een feest der schijnheiligen is. Je doet het hele jaar net of je iemand niet leuk vindt, maar geeft diegene op deze ene dag toch een roos. Daarnaast worden er veel grappen gemaakt: want wat is er nou leuker dan die rot collega voor paal zetten met een raar kaartje?

Feit is, dat het over de hele wereld gevierd wordt. Al talloze jaren eigenlijk. Overal wordt het gevierd op 14 februari. Paus Gelasius I riep volgens de overlevering in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. En niet om zomaar een reden. Het zou gaan om een legende dat duizenden jaren geleden afspeelde. Welke dat precies geweest is, is onduidelijk. Er zijn verschillende verhalen en dus ook verschillende oorspronkelijke beginpunten. Een voorbeeld is deze: Bisschop Valentijn zou het niet kunnen schelen dat soldaten niet mochten trouwen, maar koos voor de liefde. Iets wat de keizer niet kon waarderen, hij liet hem onthoofden. Later is de dag waarop hij vermoord werd, de 14e van de tweede maand van het jaar, uitgeroepen toch een soort van herdenkingsdag. Van iemand die voor de liefde koos, ondanks dat het hem zijn hoofd kostte.

Aan die gruweldaden denkt nu niemand meer. Aan het oorspronkelijke doel, het anoniem toegeven dat je verliefd bent op iemand, is ook geen sprake meer. Door een slimme marketingactie vanuit Amerika is het feest nu een commerciële rompslomp. Vooral aan de andere kant van de oceaan is het een waar volksfeest. Highschools staan dagen lang op hun kop. Want wie wil nou wie? En hoe val je in vredesnaam nog op tussen die massale liefdesbetuigingen?

In Nederland zijn we gelukkig een stuk rustiger. Er wordt veel aandacht aan het de dag gegeven, maar gelukkig kun je jezelf er voor wapenen. Niet alle winkels zijn knalroze en er zijn veel tegenstanders. Niet voor niets geven Nederlanders weinig geld uit met Valentijn. Uit een onderzoek met 1000 ondervraagden blijkt dat slechts 27 procent van de Nederlanders iets koopt voor Valentijnsdag en dat bijna 90 procent de dag van de liefde veel te commercieel te vindt.

Misschien zouden we voorbeeld van onze Oosterburen moeten volgen. In Duitsland doen ze niet aan Valentijnsdag. Het is daar een onheilsdag; de geboortedag van Judas, de verrader van Christus. Bij onze buren zijn ze gewoon het hele jaar lief tegen elkaar. Misschien zouden we daar eens aan moeten beginnen, in plaats van dat schijnheilige gekoop van roze pluche hartjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.