VI loopt achter de feiten aan

Het was voor mij altijd duidelijk. Geen twijfel over mogelijk. Wat de Voetbal International schreef was waar. Ik zag ze als een baken in de moderne voetbalwereld. Alles was onoverzichtelijk en rommelig. Behalve het blad en de website van hoofdredacteur Johan Derksen. Altijd op de hoogte en nooit een foutje. Een leidraad in mijn voetballeven.

Sinds ik journalist ben, is dit gevoel eigenlijk met 90 graden gedraaid. Voetbal International zie ik nog altijd als een kwalitatief goed concept, alleen lijkt het erop dat ze de boot volledig missen. En nee, dat ligt niet aan de extra aandacht voor amateurvoetbal in het blad, ook niet aan het feit dat de spraakmakende columns van Nico Dijkshoorn eigenlijk de enige reden zijn om het blad te kopen of aan de ietwat overdaad aan cijfertjes. Door de website ben ik van mijn geloof gevallen.

In den beginne was het een scherpe website. Een wedstrijdverslag stond al op het wereld wijde web voordat de wedstrijd was geëindigd (met soms wat vergeten doelpuntjes tot gevolg) en primeurtjes waren alleen van VI. De bezoekerscijfers waren dan ook hoog, iedereen die ik kende zat de hele dag de website te F5’en. Het werd zelfs zo erg dat school besloot om de website te blokkeren.

Het maakte voor ons niet uit VI was een instituut. En dat bleef het ook. Tot dat internet zich ging ontwikkelen. Voetbalsites schoten als paddenstoelen uit de grond. En wat bleek? Sommigen konden het oude VI-gevoel weer oproepen. Snelle sportverslagen, transfergeruchten en altijd het laatste nieuws. Deze redacteuren deden niets anders.

VI ging daarentegen achteruit. Het gaf aan geen geruchten meer te plaatsen. De wedstrijdverslagen lieten soms wel uren op zich wachten en de site leek alleen nog maar op zoek naar primeurtjes. Gevolg: ze liepen achter de feiten aan. Internet heeft namelijk een erg makkelijk citaatrecht. Met een bronvermelding mag je alle tekst gewoon herschrijven en zo overnemen. Hoeveel tijd een ander er ook instopt. Een primeur van een week werk, is in een minuut of vijf ongedaan gemaakt.

Voor mijn gevoel is VI.nl nu dan ook ingehaald. Voor het laatste nieuws check ik Voetbalzone of Voetbalprimeur. Misschien wat minder betrouwbaar maar zeker niet minder leuk. Het instituut is verorberd door de kracht van het nieuwe internet. Jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.